Vinkkejä vanhemmille

Vinkkejä e-urheilijan vanhemmalle

  • Ole kiinnostunut nuoren harrastuksesta. Jos peli ei ole sinulle ennestään tuttu, nuori esittelee sitä varmasti mielellään ja kertoo omasta menestyksestään ja pelaamisestaan lisää. Mikä on pelissä helpointa, entä vaikeinta? Kenen kanssa peliä pelataan? Voisitteko katsoa joskus pelin turnausta yhdessä?
  • Pelaaminen ja e-urheilu on tapa viettää aikaa kavereiden kanssa. Vaikka siltä saattaa välillä vaikuttaa, pelaaja harvoin viettää aikaa tietokoneella yksin pelatessaan. Usein toisessa päässä onkin vähintään yksi tai useampia pelikavereita, joiden kanssa yritetään yhdessä päihittää vihollisjoukkuetta tai analysoidaan omia pelejä.
  • E-urheilussa menestyminen vaatii muutakin kuin peliharjoittelua. Pelkkä tuntikausia jatkuva pelaaminen ei riitä e-urheilussa menestymiseen eikä ole hyväksi pelaajan terveydelle. Pelaamisen välissä onkin tärkeää muistaa huolehtia riittävästä unesta ja liikunnasta sekä terveellisesti ruokavaliosta. Turnauspäivät voivat olla pitkiä ja aiheuttaa pelaajalle paineita peleissä pärjäämisessä. Näin ollen turnaukset - sekä laji - vaativatkin pelaajalta fyysistä hyvinvointia peliosaamisen lisäksi.
  • Pelaajan kannattaa mitata tasoaan kilpailuissa. Pelit näyttävät usein sen, miten pelaajan menestys vertautuu muihin pelaajiin. Aina nämä niin kutsutut ranking-listat eivät kuitenkaan anna todenmukaista kuvaa pelaajan osaamisesta. Tämän takia kannattaakin osallistua turnauksiin joko verkossa tai tapahtumissa, jotta pelaaja saa käsityksen mitä hänen pitää vielä mahdollisesti harjoitella. Turnauksiin osallistuminen tuo pelaajaa myös esille, mikä parantaa mahdollisuuksia liittyä johonkin organisaatioon tai seuraan.

Usein kysytyt kysymykset

Lapseni haluaa harrastaa e-urheilua, miten kannattaa aloittaa?

Mikäli e-urheilua haluaa harrastaa ohjatusti, ensimmäisenä on hyvä selvittää oman kotipaikan harrastusmahdollisuudet. Kotona harrastavalle sivuilta löytyy vinkkejä hankinnoista. Liiton verkkosivuille on listattu esim. nuorisotoimen ja pelitilojen tarjoamia mahdollisuuksia. Omaa tasoaan nuori voi testata turnauksissa, joita järjestetään sekä verkossa että erilaisissa tapahtumissa. Oman pelin yhteisöön kannattaa liittyä tai seurata sitä. Yhteisössä tieto kulkee hyvin esimerkiksi turnauksista ja jopa joukkueiden muodostuminen sitä kautta on mahdollista.

Lajin harrastamisesta voit lukea lisää täältä.

Kuinka toimia, jos lasta kiusataan pelatessa?

Mannerheimin Lastensuojeluliiton verkkosivuilla on hyvät ohjeet kiusaamisen tunnistamiseen ja siihen puuttumiseen. Jos haluat lukea lisää pelimaailman yhdenvertaisuuden ja syrjimättömyyden edistämisestä, löytyy tietoa esimerkiksi täältä.

Nuori on liittynyt organisaatioon. Mitä minun pitäisi tietää?

Organisaatioista ja niiden toiminnasta on kirjoitettu tarkemmin täällä.

Haluan lukea lisää e-urheilusta, mihin kannattaa suunnata?

Suomen elektronisen urheilun liitto - SEUL ry:n verkkosivuilla on runsaasti lisätietoa lajista ja liiton toiminnasta. Liiton aiemmin julkaisemat oppaat löytyvät täältä.