Elektronisen urheilun pelit jaetaan useimmiten alla oleviin kategorioihin. Genren nimeä klikkaamalla saat lisätietoa.
- FPS, räiskintäpelit
- RTS, strategiapelit
- MOBA, areenapelit
- Battle Royale, selviytymispelit
- Taistelupelit
- Ajopelit
- Urheilupelit
- Rytmi- ja tanssipelit
- Mobiilipelit
Lue lisää peligenreistä ja pelien historiasta
FPS, Räiskintäpelit
Suurimmassa osassa kilpailullisista räiskintäpeleistä pelikuva näkyy pelaajalle pelihahmon omista silmistä. Tällaisia pelejä kutsutaan First Person Shootereiksi eli FPS-peleiksi. Perusideana räiskintäpeleissä on erilaisia aseita käyttäen eliminoida vastustajia. Vastustajan eliminoimisesta (frag) saa pisteitä. Pelaajalla on kuvaruudussa näkyvissä pelistä riippuen erilaista informaatiota, kuten esimerkiksi kestopisteet, panssari, suojat tai ammukset. Räiskintäpelit voidaan jakaa yleisemmin kahteen luokkaan. Perinteisissä räiskintäpeleissä aseet ovat enemmän tai vähemmän mielikuvituksen tuotetta ja vastustajaan osuminen vähentää aina saman verran kestopisteitä riippumatta osumakohdasta. Realismia tavoittelevissa räiskintäpeleissä pelin aseet on kopioitu oikeista aseista, tai ne muistuttavat läheisesti esikuviaan. Lisäksi realismia tavoittelevissa peleissä laukauksen osumakohta määrää kuinka paljon osuma tuottaa kohteeseensa vahinkoa. Räiskintäpeleissä on yleensä useita erilaisia pelimuotoja, joista eniten pelataan eliminaatio (Deathmatch), lipunryöstö (Capture he Flag), pommin purku (Demolition) sekä etsi ja tuhoa (Search & Destroy) -tyyppisiä pelimuotoja. Omana pelimuotonaan ovat vielä selviytymispelit (Battle Royale), joista on kokonaan oma kappaleensa.
Suosittuja räiskintäpelejä:
- Counter-Strike: Global Offensive
- Overwatch
- Tom Clancy's Rainbow Six Siege
- Valorant
RTS, Strategiapelit
Elektronisessa urheilussa strategiapelit ovat aina olleet toinen isoista genreistä räiskintäpelien ohella. Suurin osa e-urheilussa pelattavista strategiapeleistä on ns. Real Time Strategy eli RTS -pelejä, joissa pelaajat joutuvat toimimaan reaaliajassa. Perusidea on kerätä resursseja, joilla voi rakentaa rakennuksia ja tuottaa rakennuksista joukkoja. Resurssit ovat kartoissa rajallisia ja niiden hallinnasta käydään usein taisteluita, joiden tavoite on estää vastapuolen tuotanto. Strategiapelejä pelataan turnauksissa perinteisesti yksi vastaan yksi (1vs1) -pelimuodossa, jossa pelaajien tavoitteena on tuhota vastustajan joukot ja rakennukset. Otteluiden aikana pelaajien tulee hallita pelin kaksi osa-aluetta, jotka ovat “mikro” sekä “makro”. Mikro tulee englanninkielisestä sanasta micro (management), jolla tarkoitetaan joukkojen tai yksittäisten yksiköiden pikkutarkkaa hallintaa. Makro (macro management) kattaa puolestaan pelin ylemmän tason, eli tuotantoresurssien ja ekonomiatasapainon (valinta tuotannon ja resurssien hankinnan välillä) hallintaa. Lisäksi strategiapelien pelaamisen perusteisiin kuuluvat tiedustelu ja kartanhallinta, jotta pystytään reagoimaan vastustajan liikkeisiin nopeasti.
Suosittuja strategiapelejä:
- StarCraft 2
MOBA, Areenapelit
MOBA-peleissä (Multiplayer online battle arena) eli suomeksi taisteluareenamoninpeleissä kahden vastakkain pelaavan joukkueen tarkoitus on tuhota vihollisen tukikohta ja puolustaa omaa tukikohtaansa. Ottelu pelataan usein samassa kartassa, mutta joissain peleissä karttoja on useampia. Kartoissa taistellaan herruudesta ja vihollisen rakennusten tuhoamisesta tietokoneen ohjaamien joukkojen avustamina. Viiden hengen joukkueissa yksittäiset pelaajat ohjaavat kukin omaa voimakasta hahmoaan, joita kutsutaan pelistä riippuen joko nimellä hero tai champion (suomeksi sankari). Eri hahmoilla on eri ominaisuuksia, jotka määräävät niiden roolin pelissä. Hahmojen kyvyt paranevat pelin edetessä hahmojen tason noustessa ja rahalla hankittavien uusien esineiden avustamina. Vastustajajoukkueen pelaajien hahmojen eliminoimisesta saadaan rahan lisäksi oman hahmon tasoa kasvattavia kokemuspisteitä. Oman hahmon kuollessa pelaaja joutuu odottamaan tietyn ajan ennen kuin hän voi liittyä takaisin peliin. Joukkueen ollessa vajaamiehitetty vastustajalla on mahdollisuus päästä pelin johtoon, ja erilaisin keinoin rajoittaa vajaalla miehityksellä pelaavan tiimin sankareiden kehittymistä.
Suosittuja areenapelejä:
- Dota 2
- League of Legends
Battle Royale, selviytymispelit
Erityisesti vuodesta 2017 alkaen suureen suosioon sekä Suomessa että maailmalla ovat nousseet Battle Royale -genreä edustavat selviytymispelit. Battle Royale -genren perusideana on olla viimeinen joukkue tai henkilö elossa. Usein pelit sijoittuvat esimerkiksi saarelle, jossa on 50-100 pelaajaa samaan aikaan. Toisia joukkueita ja pelaajia pitää eliminoida, jotta voi selvitä viimeisenä elossa.
Battle Royale -peleissä on yleensä pienenevä pelialue, joka pakottaa pelaajat tiiviimmin yhteen. Pelejä saatetaan pelata joko niin sanotussa FPP (First Person Perspective) -pelimuodossa, eli pelaajan omasta näkökulmasta, tai TPP (Third Person Perspective) -pelimuodossa, eli pelaajan takaa katsottuna kolmannesta persoonasta.
Suosittuja selviytymispelejä:
- Fortnite
- PlayerUnknown's Battlegrounds (PUBG)
Taistelupelit
Taistelupelit on konsolipeligenre, jossa pelaaja valitsee yhden monista valittavissa olevista hahmoista ja taistelee sillä joko toista pelaajaa tai tietokonetta vastaan lähitaistelussa. Valittavat hahmot ovat yleensä yhtä vahvoja, mutta kuitenkin erilaisia kyvyiltään. Voittaakseen pelaajan täytyy osata käyttää useita eri näppäinyhdistelmiä, joilla liikkeet tehdään, sekä tuntea pelin mekaniikka (kuten torjuminen ja iskusarjat eli combot jne). Pääasiassa kaikissa taistelupeleissä pelataan kaksiulotteisella kentällä, vaikka puhutaan 2D- ja 3D -taistelupeleistä. 3D-pelien ero kaksiulotteisiin on lähinnä siinä, että niissä voi ottaa sivuaskeleita, (sidestep) eli hahmoa voi liikuttaa lähemmäs tai kauemmas pelaajasta. 2D-peleissä hahmo voi liikkua vain horisontaalisesti ja vertikaalisesti. Suuri osa taistelupeleistä on yhä 2D-pelejä.
Suosittuja taistelupelejä:
- Tekken
- Street Fighter
Ajopelit
Ajopelit jaetaan pääsääntöisesti kahteen ryhmään, arcadepeleihin ja simulaattoreihin. Arcadepeleissä kuten Trackmania Nationsissa pyrkimyksenä ei ole realismi, vaan kulkuneuvoja ohjataan useimmiten digitaalisesti, eli peliohjainten nappuloilla ja joystickeillä. Arcadepelit keskittyvät viihteellisyyteen ja madaltaa vaadittavien taitojen kynnystä. Simulaattorit puolestaan yrittävät jäljitellä realismia mahdollisimman tarkasti. Ajoneuvoja ohjataan rateilla sekä polkimilla joissa nykyään kaikissa on Force Feedback-järjestelmä, eli ratti reagoi simulaattorin pomppuihin ja kolareihin. iRacing lienee tällä hetkellä monella tavalla markkinoiden realistisin simulaattori. iRacing ei ole kertamaksullinen peli, vaan pelaaja maksaa peliajasta sekä sisällöstä omien mielihalujensa mukaan.
Suosittuja ajopelejä:
- iRacing
- Trackmania
Urheilupelit
Urheilupelit ovat konsoleilla ja tietokoneella pelattavia joukkuepelejä jotka pohjautuvat olemassa oleviin urheilulajeihin. Pelissä pelaaja ohjaa kentällä yhden tiimin kaikkia pelaajia ja pyrkii saamaan pisteen tekemällä maalin. Pelaaja ohjaa kerrallaan ainoastaan yhtä pelaajaa tietokoneen ohjatessa muita joukkueen pelaajia. Ottelut vastustajaa vastaan pelataan oikean urheilulajin sääntöjä noudattaen. Urheilupelejä pelataan kilpailullisesti enimmäkseen yksi vastaan yksi (1vs1) pelimuodossa. Kuitenkin esimerkiksi NHL- sarjan peleissä on järjestetty myös turnauksia, joissa pelimuotona on toiminut esimerkiksi kuusi vastaan kuusi (6vs6).
Suosittuja urheilupelejä:
- NHL
- FIFA
Rytmi- ja tanssipelit
Tanssipelaaminen on laji, jossa harrastaja liikuttaa kehoaan tietokoneen antamien ohjeiden mukaisesti. Peli näyttää tietokoneen tai pelikonsolin ruudulla askelsarjoja, jotka pelaajan tulee astua tanssipelialustallaan. Pelin näyttämät askelkuviot on suunniteltu taustalla soivan musiikin rytmien mukaan, joten peliä pelatessa pelaajan tulee sekä lukea askelkuvioita ruudulta, että kuunnella musiikkia rytmissä pysyäkseen. Kehittynyt rytmitaju tai kehon koordinaatiokyky eivät ole tarpeen lajin aloittamiseksi, vaan ne kehittyvät pelitaitojen myötä. Kitara- ja bändipelit tulivat Euroopassa markkinoille vuonna 2005 ja ovat siitä asti olleet suosittuja koko videopelikansan keskuudessa. Peleissä on yleisesti yksi tai useampi peliohjain, joka vastaa muodoltaan tai painoltaan oikeaa instrumenttia. Pelin tarkoituksena on soittaa peliohjaimella näytölle tulevat merkkisarjat oikeassa järjestyksessä ja mahdollisimman tarkasti kerryttäen siten pistesaldoa. Pelattavan kappaleen musiikin päällä kuuluu lisäksi peliohjaimella “soitettu” melodia tai taustariffi. Jos pelaaja siis soittaa merkkisarjat oikein, kappale kuulostaa hyvältä ja väärin soittaminen aiheuttaa riitasointuja.
Suosittuja rytmi- ja tanssipelejä:
- StepMania
- Guitar Hero
Mobiilipelit
Mobiilipelit ovat älypuhelimella tai tabletilla pelattavia pelejä. Puhelimella pelattavat turnaukset ovat yleistyneet viime vuosina merkittävästi, kun peleihin on syntynyt kilpailullinen kenttä. Hyvin rahakkaitakin turnauksia on nähty Suomessa muun muassa Supercellin tekemässä Brawl Stars -pelissä sekä kansainvälisesti Tencentin julkaisemassa PUBG Mobile -pelissä, joka mukailee Battle Royale -peligenreä. Usein mobiilipelit saattavatkin jakautua muihin peligenreihin.
Suosittuja mobiilipelejä:
- Brawl Stars
- PUBG Mobile
- Fortnite