Mitä on e-urheilu?

Elektroninen urheilu (eng. esports) on tietotekniikkaa hyödyntävää kilpaurheilua. Elektronista urheilua harrastetaan niin joukkue- kuin yksilömuodossakin riippuen pelistä ja pelimuodosta. Tavallisimmat elektronisen urheilun pelit ovat tietokoneella tai konsolilla toimivia viihdepelejä, jotka jakautuvat useampaan alalajiin, eli genreen.

Kirjoitusasu
  • elektroninen urheilu (lyh. e-urheilu)
  • kilpapelaaminen
  • englanniksi electronic sports (lyh. esports)
  • ruotsiksi elektronisk sport (lyh. e-sport)

yleisimpiä elektronisen urheilun pelityyppejä ovat FPS (eng. FPS first person shooter, ensimmäisen persoonan toimintapelit), MOBA (eng. Multiplayer Online Battle Arenapelit) ja RTS (eng. real-time strategy, reaaliaikaiset strategiapelit). Suomessa pelataan kuitenkin myös muiden genrejen pelejä — Suomen elektronisen urheilun liiton jäsenten valikoimasta löytyykin muun muassa rytmi- ja taistelupelitoimintaan keskittyneet yhdistykset.

Elektronista urheilua voi harrastaa kuka tahansa, joka käyttää tietoteknistä pelilaitetta pelatakseen joko yksin tai toista pelaajaa vastaan, tarkoituksenaan kehittää itseään. E-urheilua harrastava voi pelata toisen henkilön kanssa lähiverkossa, pelikonsolilla tai internetin yli. E-urheilusta eli kilpapelaamisesta on kyse, kun pelaajat pelaavat toisiaan ja pelin luomaa haastetta vastaan kilpailullisessa tilanteessa. Kilpapelaamista voikin harrastaa lähes millä tahansa elektronisella pelillä, mutta ammattimainen pelaaminen on toistaiseksi keskittynyt vain muutamien, pelaajamääriltään suurten pelien ympärille. Kaikki pelaaminen ei ole e-urheilua, vaan harrastamisesta tulee urheilua siinä vaiheessa, kun aletaan kilpailla tavoitteellisesti muita vastaan.