Suomessa peli- ja e-urheilutapahtumat nivoutuvat usein yhteen. Perinteiset verkkopelitapahtumat kokoavat yhteen pelaamisesta kiinnostuneita. Tapahtumaan voi varata oman tietokonepaikan ja viettää siellä vaikka useamman päivän tai vierailla esimerkiksi päiväsaikaan nauttimassa tapahtuman tunnelmasta ja ohjelmasta.
Tietokonepaikan varanneet viihtyvät tapahtumassa pelaten ja usein tapahtumaan osallistutaankin yhdessä kaveriporukan kanssa. Samalla tapahtuma on kuitenkin oiva tilaisuus tutustua muihin harrastajiin, joten yksinkin tapahtumaan saapuminen kannattaa. Tapahtuman aikana osallistujien on mahdollisuus kisata useissa tapahtuman järjestämässä peliturnauksessa. Joskus nämä turnaukset ovat avoimia myös päiväkävijöille!
Turnausten lisäksi tapahtumissa järjestetään paljon muutakin toimintaa. Tapahtumassa on usein näytteilleasettajien erilaisia pisteitä, joissa kävijät voivat viihtyä ja vaikkapa täydentää pelitarvikevarastoansa. Monissa tapahtumissa pelataan perinteisten BYOC-turnausten (Bring Your Own Computer, yleensä harrastajaturnaus, johon osallistutaan omalta tietokoneelta) lisäksi non-BYOC- eli PRO-turnauksia. Näihin turnauksiin osallistuvat usein ammattilaisjoukkueet, jopa kansainväliseltä tasolta. Nämä turnaukset pelataan useimmiten erilliseltä turnausalueelta tai lavalta kävijöiden kannustaessa suosikkejaan. Toisaalta tapahtumiin kuuluu myös täysin erilaista toimintaa, kun esimerkiksi Vectorama-tapahtumassa kävijät ovat voineet mitellä voimiaan ulkosalla cd-levyjä tai tikkaa kilpaa heittäen.
Tapahtumien koko vaihtelee läpi Suomen. Yleensä tapahtuman koosta kertoo esimerkiksi tapahtuman tietokonepaikkojen määrä. Esimerkiksi Suomen suurimmassa verkkopelitapahtumassa, Assembly Summerissa, paikkoja on yli 4000. Tampereella järjestettävä LanTrek-tapahtuma majoittaa 1700 pelaajaa ja Pohjois-Suomessa suurin tapahtuma on Vectorama, jossa paikkoja oli vuodelle 2020 varattuna 900.