Starttipaketti

Laitteet

E-urheilun harrastamisen tärkein osa on pelaamiseen tarvittavat laitteet. Riippuen pelistä vaaditaan harrastamiseen joko konsoli (esim. PlayStation) tai tietokone. Konsolin hinta on noin 300-400 euroa, kun tietokoneen hinta on korkeampi. Usea toimija tarjoaa valmiita tietokonepaketteja, jotka ovat koottu nimenomaan pelaamista ajatellen. Konsolin ja tietokoneen lisäksi on hankittava joitain oheislaitteita, kuten kuulokkeet, hiiri ja näppäimistö.  Lisäksi on otettava huomioon tarve tarpeeksi nopealle verkkoyhteydelle. Pelaajan kannattaa kiinnittää erityistä huomiota ergonomiaan. Tätä varten kannattaakin varmistaa esimerkiksi näytön asetukset, sopiva istuin sekä pöydän korkeus. 

Laitteita ei kuitenkaan ole välttämätöntä hankkia omaksi, vaan pelaamassa voi käydä esimerkiksi nuorisotiloissa tai vuokrattavaissa pelitiloissa. Tasaisen harjoittelun takaamiseksi on oman pelilaitteen hankkiminen kuitenkin suositeltavaa.

Pelit

Pelien hinta vaihtelee välillä 0-70 euroa. Pelejä voidaan hankkia perinteisesti fyysisinä kopioina kaupasta tai digitaalisesti. Eri pelivalmistajille on omia alustojaan, joiden kautta pelejä voi ostaa. Esimerkiksi Blizzardin pelejä voi hankkia Battle.net -palvelusta, kun taas Steam on Valve Corporationin kehittämä palvelu, jonka kautta voi ostaa useamman eri valmistajan julkaisemia pelejä. Palveluiden kautta hallinnoidaan esimerkiksi pelien ostoa, lataamista sekä niiden kautta voi pitää yhteyttä pelikavereihin. Eri peligenreistä voi lukea lisää täällä. Toiset pelit tarjoavat pelin sisäisiä ostoja, joiden suhteen vanhemman kannattaa etenkin nuorimpien pelaajien kohdalla olla valppaana. Ostot voivat olla esimerkiksi erilaisia pelihahmon ulkoasuun liittyviä. Toisiin peleihin voidaan hankkia peliaikaa kuukausimaksuilla.

VoIP-palvelut

VoIP-palvelu (Voice over Internet Protocol) tarkoittaa alustaa, jonka kautta pelaajat voivat keskustella pelatessaan. Tällaisia palveluita ovat esimerkiksi Discord, TeamSpeak ja Mumble. Palveluissa voi perustaa omalle kaveripiirilleen yksityisen kanavan tai liittyä esimerkiksi johonkin valmiiseen peliyhteisöön ja löytää sitä kautta peliseuraa. Kanavilla voi olla sekä ääni- että puhekanavia. Suomen elektronisen urheilun liiton verkkosivuille on listattu suuri määrä kotimaisia Discord-yhteisöjä, jonne on helppo liittyä ja etsiä peliseuraa. Suomen elektronisen urheilun liitto tarjoaa pelaajille TeamSpeak-palvelussa ilmaisia joukkuehuoneita. Huonetta voi hakea liiton verkkosivuilla olevan lomakkeen kautta.