Pelaamisesta ammatti

Ammattipelaajalla tarkoitetaan henkilöä, joka ansaitsee elantonsa pelaamalla. Pelaaja voi olla osa-aikaisessa tai vakituisessa työsuhteessa jonkin yrityksen tai yhdistyksen kanssa ja pelata tavoitteellisesti pelin kansallisissa ja kansainvälisissä turnauksissa. Huippupelaajien ansiot voivat olla vuositasolla kymmenistä tuhansista miljooniin euroihin. Ansiot voivat koostua mm. palkasta, sponsorisopimuksista ja palkintorahoista. Menestyvät huippupelaajat ovat monissa maissa, myös Suomessa, kuuluisia julkisuuden henkilöitä, joilla on faneja ja seuraajia.

Ammattipelaajia tukevia yrityksiä ja yhdistyksiä kutsutaan yleensä pelaajaorganisaatioiksi tai seuroiksi. Pelaajaorganisaatiot toimivat useimmiten yhden tai useamman sponsorin sekä mainos- ja tuotemyyntitulojen rahoittamana. Pelaaja harjoittelee sopimuksensa nojalla sovittua korvausta vastaan pääsääntöisesti menestyäkseen peliin liittyvissä turnauksissa ja osallistuu niihin pelaajaorganisaationsa nimissä. Organisaatio tuo ammattipelaajan arkeen jatkuvuutta ja suunnitelmallisuutta, tukee hänen pelillistä kehitystään sekä maksaa useimmiten turnauksiin osallistumisen kuluja, kuten matkakustannuksia. Vastavuoroisesti pelaaja sitoutuu mainostamaan organisaatiota sekä sitä sponsoroivia yrityksiä esimerkiksi pukeutumalla turnauksissa yhteistyökumppaneiden varusteisiin. Monet suomalaiset pelaajat pelaavat suomalaisissa kilpapeliorganisaatioissa, mutta parhaat suomalaiset pelaajat pelaavat pääosin kansainvälisissä organisaatioissa. Maailmalta löytyy myös täysin suomalaisia organisaatioita. Kotimaisia organisaatioita ovat mm. ENCE, HAVU Gaming, SJ Gaming, Helsinki REDS, KOVA Esports, NYYRIKKI Esports, JS Hercules, SJK eSports ja Tikka eSports.

Elektronisen urheilun ammattilaiset ja huipulle tähtäävät voivat hakeutua palvelukseen Puolustusvoimien Urheilukouluun normaalisti erikoisjoukkohaussa. E-urheilulle ei ole olemassa omaa, lajikohtaisetsi palvelukseen liittyvää harjoittelu- tai valmennusjärjestelmää ja kilpapelaajia kohdellaan hakuprosessissa sekä palvelusaikana kuten muitakin urheilijoita. Puolustusvoimien urheilukoulusta ja e-urheilusta voi lukea lisää täällä.

Alalle syntyy jatkuvasti uusia työpaikkoja toiminnan kehittyessä. Tasokkaan kilpapeliturnauksen järjestämiseen liittyy muun muassa laadukas mediatuotanto, suunniteltu mainonta ja markkinointi ennen tapahtumaa ja sen aikana sekä tasokkaat suoralähetykset eli streamit. Lisäksi järjestelyt vaativat turnaushenkilökunnan, johon kuuluu muun muassa ammattimaiset selostajat ja analyytikot, tulkit sekä muu turnauksen tekninen ja asiakaspalveluhenkilökunta.